Hírek


Ünnepélyes épületátadó Balassagyarmaton
2014. november 28. 14:07
Ünnepélyes keretek között adta át november 28-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója az április 8-ától napjainkig tartó munkálatok során átalakított és felújított balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség és a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületegyüttesét.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy ünnepi beszédében kiemelte, hogy az országban már hatvanöt katasztrófavédelmi kirendeltség és negyven katasztrófavédelmi őrs működik. A katasztrófavédelem szervezete az elmúlt négy évben komoly fejlődésen ment át, Nógrád megyében is komoly beruházások voltak, a megyében két kirendeltség, három hivatásos tűzoltó-parancsnokság és három katasztrófavédelmi őrs működik. A főigazgató kiemelte, a megújult épület nemcsak a szolgálatot teljesítő tűzoltók mindennapjait teszi komfortosabbá, hanem az ügyeiket intéző állampolgárok is más érzéssel léphetnek a megszépült épületbe.

Balla Mihály, Nógrád megye egyik országgyűlési képviselője arról beszélt, nagyon fontos, hogy a veszélyhelyzetekhez először kiérkező vonulós tűzoltókat megfelelő körülmények várják a laktanyákban. Örömét fejezte ki, hogy hivatali ideje alatt Nógrád megyében három katasztrófavédelmi őrsöt is átadtak. Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere pedig arról beszélt, hogy már korábban szerettek volna új laktanyát a városban, ezért nagyon örül annak, hogy ilyen szép épület hirdeti a város fejlődését.

A beszédek után általános iskolás gyermekek tartottak zenés bemutatót, majd a résztvevők átvágták a nemzeti színű szalagot, megnyitva így az épületet. Rögtön meg is tekintették a laktanyát, majd a bejárást követően Berecz György tűzoltó ezredes, Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott pohárköszöntőt. Elmondta, eredetileg három ütemben történő felújítás szerepelt a tervekben, de a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettesének döntése nyomán végül hamarabb, egy ütemben végezték el a szükséges munkálatokat. Ennek azért nagy a jelentősége, mert egy működő laktanyát igen nehéz felújítani, így fontos, hogy nem húzódtak el a munkálatok.

Az ünnepélyes átadás előtt a Himnuszt, annak végeztével pedig a Szózatot a katasztrófavédelem zenekara adta elő.

A kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság jelenlegi helyén álló korabeli városüzemeltetési, városgazdálkodási épületekbe az 1930-as években költözött be a tűzoltóság, jelentősebb átalakítás először az 1970-es évek elején történt a laktanyában.

A kirendeltség és a tűzoltó-parancsnokság balassagyarmati épületegyüttese 2014-ben összesen 98 millió 888 ezer forintból, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság költségvetéséből biztosított forrásból újult meg. A létesítményt hőszigetelték és külső színezést kapott, kicserélték a nyílászárókat, burkolatokat, álmennyezeteket, felújították az armatúrákat, kivakolták majd kifestették a helyiségeket. A laktanya és az irodarész között előtetőt építettek, emellett a tetőszerkezet is megújult. Az udvar megfelelő teherbírású díszkőburkolatot kapott, az ott végigfutó közműhálózatot felújították, összefolyó ülepítőt, iszapolót alakítottak ki, és megoldották a csapadékvíz elvezetését is.

Megújultak a Baltik Frigyes úti fronton található kétszintes legénységi épület földszintjén lévő szerállások, a bejárati helyiségcsoport, az ügyeleti helyiség, valamint az abból nyíló helyiségrészek és a várakozó tér hidegburkolatot kapott, újracsempézték az emeleti közlekedőket és a vizesblokkokat, megújultak a hálóhelyiségek. A külső, fedett és nyitott lépcső az átalakítás után zárt lett hőszigetelt, hőhídmentes, porszórt alumínium szerkezetű kültéri üvegfallal. Felújították az emeleten lévő szolgálatparancsnoki helyiséget és a vizesblokkot, a közlekedő végén lévő két utolsó hálókörlet egybenyitásával pedig konyha, ebédlő és közösségi tér lett kialakítva, valamint kiépült a szükséges közműhálózat is. Megszűnt az utolsó körlet előtt korábban meglévő csúszó akna, helyébe monolit födémet alakítottak ki, amelyet a mellette lévő körlethez csatoltak, így a korábbinál nagyobb hálót lehetett kialakítani.


 

Kapcsolódó képek:

Ünnepélyes épületátadó Balassagyarmaton Ünnepélyes épületátadó Balassagyarmaton Ünnepélyes épületátadó Balassagyarmaton
>>> További képek a galériában <<<