Hírek


Kipirult arcok, aranyló érmek, kék lámpák – Orosházán a legerősebb tűzoltók
2014. szeptember 02. 11:21
Nagyszerű tűzoltók, kiváló sportolók sorakoztak fel Orosháza Fő terén ― hangzott el Zalai Mihály alpolgármester köszöntőjében, augusztus 29-én, a TFA (Toughest Firefighter Alive, azaz a Legerősebb Tűzoltó) verseny reggelén tartott ünnepi megnyitón. Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató kiemelte, a Békésben élők számára nagy öröm, hogy Kanada, Nyugat-Európa és Budapest után idén egy alföldi város ad otthont a legerősebb, legkitartóbb tűzoltók népszerű viadalának.

Mire a kíváncsiskodó helyiek megtöltötték az utcát, megfeszültek az inak, az izmok és az idegszálak. „Eldördült a startpisztoly”, versenyfutás kezdődött az idővel. Rajthoz állásukkal a tűzoltók nemcsak bajtársaik, hanem önmaguk legyőzésére is vállalkoztak. Ahogyan Marton Gergely tűzoltó őrnagy, moderátor fogalmazott, az „elsőáldozók” és a rutinosnak számító „régi motorosok” is pontosan tudták, a babérkoszorú csak azé lehet, aki szakadatlanul összpontosít, a végsőkig kitart, fizikai és mentális ereje egy pillanatra sem hagyja cserben.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező több mint nyolcvan tűzoltó hét feladatot kapott, az első hármat légzőkészülékben kellett teljesíteni. A versenyzők elsőként két tömlőt húztak ki csaknem negyven méterre, ami nehezített körülmények közti futással ért fel, a következő „próbaként” pedig jókora ütéseket mértek egy fémdobozra hatkilós kalapáccsal. A „bemelegítés” erősen megmozgatta az izmokat, próbára tette a dobhártyákat. A harmadik állomás is feladta a leckét: két tizenöt kilogrammos ballont kellett negyven méternyire cipelni: aki ezt a feladatot is sikerrel vette, sőt a tűzoltópalánkot is átugrotta, eljutott az élettelen, homokkal töltött bábuhoz,  amit hatvan méteren keresztül húzhatott a „vállán”. A végjátékban a résztvevők egy állványtoronyra emelték fel az előkészített tömlőket, majd levezetésként feltekerés, azaz visszaszerelési feladat következett.

Lélekjelenlét, jó légzéstechnika, vagy elsöprő tapasztalat? A TFA-n mindenkit más röpített a célhoz, sőt talán ezek együttese jelentette a siker kulcsát.  Ki könnyebben, ki nehezebben vette az akadályokat, kívülállóként a heroikus küzdelem olyan volt, mintha néhány másodpercbe sűrűsödne az élet. Aki a versenyen elesett, előbb-utóbb felállt, akiből hirtelen kifutott az erő, újra és újra visszanyerte azt. Ha egy pillanatra elsötétült minden, a kitartó szurkolók, a sporttársak buzdítása ismét fényt szűrt a sisak alá. Az út ― két pályabíró és egy emberként lelkesítő, buzgó közönség mellett ― olykor végtelennek tűnt.
A viadalt a helyszínen nyomon követte dr. Gubicza József tűzoltó ezredes is, aki a díjkiosztón kiemelte, a tűzoltói hivatás valódi csapatmunka. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője hozzátette, augusztus 29-én hősies csapat kovácsolódott Orosházán is, amelynek lelkét a nem mindennapi egyéni teljesítmények adták. Minden résztvevő önmaga legjavát nyújtotta, éppúgy, ahogy a beavatkozásokkor az életek, anyagi javak mentése közben. Ezért Gubicza József úgy fogalmazott, Csernák Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, Ligeti Zoltán tűzoltó zászlós és Domonkos Gábor tűzoltó főtörzszászlós sikere mellett Orosházán mindenki győzött. Mindenki, köztük az a három Nógrád megyei tűzoltó is, aki a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot képviselte a versenyen. A balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság három tűzoltója közül Babcsány Tamás tűzoltó zászlós és Földi László tűzoltó törzsőrmester korcsoportjuknak egyéni versenyében egyaránt hatodik helyezést értek el, de remekül helyt állt Pásztor János tűzoltó főtörzsőrmester is.
Az eredményhirdetés, a szervezők, támogatók jutalmazása, elismerése után az Őrizd a Lángot Alapítvány és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közös szervezésében kezdetét vette a II. Városi Kéklámpás Nap. Tűzoltók, rendőrök, mentők részvételével további izgalmas programokat kínáltak az érdeklődőknek, a megyei tűzmegelőzési bizottság sátra, a különféle szakmai bemutatók, előadások, gyermekprogramok, vetélkedők mellett egészségügyi szűrések is várták a Fő térre kilátogatókat. Augusztus utolsó munkanapját tűzoltók, mentők és rendőrök kék lámpája világította be.

 

Képeket készítette: Dr. Nagy Szilvia tű. főhadnagy, Békés MKI


 

Kapcsolódó képek:

Kipirult arcok, aranyló érmek, kék lámpák – Orosházán a legerősebb tűzoltók Kipirult arcok, aranyló érmek, kék lámpák – Orosházán a legerősebb tűzoltók Kipirult arcok, aranyló érmek, kék lámpák – Orosházán a legerősebb tűzoltók
>>> További képek a galériában <<<